
عوامل توسعه اجتماعی از دیدگاه قرآنکریم
ماستری
محصل: وحیدالله
استاد رهنما: دکتور فضل الهادی وزین
دیپارتمنت: دیپارتمنت تفسیر و حدیث
پوهنځی: پوهنځی شرعیات
شماره: 146
سال دفاع: 2019
چکیده
قرآنکریم عوامل توسعه اجتماعی را منحیث سنت و قانون الهی و منشور زنده گی بشریت بیان می کند که شامل بخشهای انسانی و غیر انسانی است. عوامل انسانی شامل بخش های فطری و غیر فطری اند و همچنین بخشهای فکری، صحی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، قضایی و مانند آن بوده و علم و عمل آدمی را در همه ابعاد زندگی در بر می گیرد.
در ضمن، عوامل مهمی که قرآن در بخش توسعه اجتماعی بیان می کند اموری چون همکاری در امور اجتماعی و تقویت نیکوکاری و احسان به یکدیگر؛ آزادی مطابق قانون اسلامی برای همه، تامین غذا و مسکن و حداقل های زندگی تکافل اجتماعی و تامین نیازمندان و مانند آن است. هدف ازبیان شاخص ها آن است که شرایط بهتری برای زیست توده های مردم فراهم آید.
از مهمترین شاخص های قرآنی تحکیم امنیت در عرصه های مختلف و تقویت ارزش های اخلاقی و تحکیم وحدت در زمینه ها اجتماعی و خانواده گی در جامعه اسلامی است تا از طریق این ارزش ها توسعه اجتماعی واقعی تحقق یابد. همچنان عوامل دیگر توسعه اجتماعی از دید گاه قرآنکریم پایه گزاری خلافت و نظام سیاسی در جامعه است و مشارکت مردم در چارچوب نظام سیاسی است. در این نظام که مانند دیگر اصول در چارچوب عدالت سامان یافته است، هر کسی همان طوری که حقوقی دارد دارای مسئولیت هایی هم هست که باید در قبال دیگران انجام دهد.
از دیدگاه قرآنکریم در قلمرو تحت حاکمیت اسلام، عدالت بالسویه نسبت به همگان اجرا می شود. چنانکه حقوق افراد و جامعه از طریق دستگاه قضا و عوامل اجرایی آن محافظت شده و تامین می گردد.
از نظر آموزه های اسلامی، اقتصاد، قوام جامعه و ستون مهم آن است و این شرایط زمانی تحقق می یابد که عدالت در تمام مراحل از تولید و توزیع و مصرف در نظر گرفته و اجرا شود.
در جامعه اسلامی یکی از عوامل مهم توسعه اجتماعی، بهداشت جسم و روان انسان است. طوری که بر پاکی جسم از پلیدی و خباثت و بر پاکی و طهارت روح از گناه و زشتی و پلیدی تاکید شده است. در جامعه اسلامی افراد باید از هر گونه بیماری بویژه غم و اندوه و افسردگی و ترس در امان باشند.