جستجو

طیب و خبیث از دیدگاه قرآن کریم

طیب و خبیث از دیدگاه قرآن کریم

ماستری

محصل: شهلا

استاد رهنما: پوهاند دکتور عبدالباری حمیدی

دیپارتمنت: دیپارتمنت تفسیر و حدیث

پوهنځی: پوهنځی شرعیات

شماره: 310

سال دفاع: 2022

چکیده

موضوع تیزس بنده طوریکه در عنوان تذکر رفته است " طیب وخبیث در قرآن کریم " می باشد. واین دو واژه - طیب وخبیث – چنان دو امر مهمی اند که تمام امور انسانها، بخصوص سعادت ونیک بختی آنها در دنیا آخرت به آن دو گره خورده اند؛ لذا شناخت طیب وخبیث وفرق میان آن دو یک امر ضروری می باشد.

طیب وخبیث دو واژۀ اند که اولی در قرآن کریم به معنی جید، پاک، وحلال ودومی به معنی پلید، نجس وحرام بکار رفته است.

هم چنان طیب دارای انواع زیادی می باشد که همه چیزهای پاک وحلال را چه انسانها باشند، یا خوردنیها، مال وثروت، اماکن، اقوال، افعال، بلکه عموم مخلوقات را شامل میگردد که الله متعال استفاده از آنها را در قرآن کریم مجاز دانسته است، وهیچ نوع ممانعتی در استفاده نمودن از آنها وجود نداشته وانسانها میتوانند از هرنوع اشیای طیب مطابق به احکام آیات قرآن کریم واحادیث رسول اکرم – صلی الله علیه وسلم - استفاده نمایند، در حالیکه در مورد خبیث قضیه برعکس است.

هم چنان خبیث دارای انواع زیادی بوده، مانند: خبائث ازنوع مردم، خوردنیها، مال وثروت، اماکن، اقوال، افعال، وعموم مخلوقاتی که قرآن کریم آنها را مردود شمرده واستفاده از آنها را ممنوع وحرام قرارداده است.

ونیز فراموش نباید کرد که الله -عزوجل - دربیان اشیای خبیث وطیب اسلوب وشیوه های مختلفی را به کار برده است، چنانچه که اشیای طیب را با اسالیب چون امر، نهی، نفی، استفهام، وعد، مدح، وضرب المثل بیان داشته است، ودر مقابل خبائث را نیز با عین اسالیب مانند: امر، نهی، نفی؛ضرب المثل، ذم، استفهام، وعد، ووعید بیان داشته است. هم چنان الله – متعال - آثار مرتب بر روی آوردن بر طیبات وخود داری از خبائث را نیز ذکر نموده  واینکه استفاده از طیبات واجتناب وخوداری از خبائث چه پیامد های را در دنیا وآخرت با خود دارد.

 بنابراین ضرورت است هر انسان به حقیقت طیب وخبیث پی برده وآن را در حیاتش عملی نماید، بالخصوص در عصر فعلی که روابط اجتماعی میان انسانها بسیار نزدیک شده است.

ناگفته نماند که بحث وتحقیق پیرامون موضوع طیب وخبیث بر اساس روش تفسیر موضوعی صورت گرفته است که اهمیت این تحقیق را نشان میدهد.

نتیجۀ مهم دیگر این است که خداوند متعال در قرآن کریم آثار وحکمتهای استفاده از  اشیای طیب را بیان نموده است، وآن اینکه روی آوردن به اشیای طیب باعث فلاح، رستگاری، عزت، وبرکت در دنیا گردیده وهم چنان سبب داخل شدن بهشت در آخرت میگردد. وبرعکس روی آوردن به خبیث وخبائث سبب زیان وبدبختی انسان در دنیا وآخرت میگردد.

خلاصه تیزس: مشاهده
کل تیزس: مشاهده