احكام ثابت و متغير حج و عمره در فقه اسلامی
ماستری
محصل: امیر محمد مدنی
استاد رهنما: دکتور نجیب الله صالح
دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون
پوهنځی: پوهنځی شرعیات
شماره: 7
سال دفاع: 2022
چکیده
خلاصه معرفی احکام ثابت و متغیر حج و عمره در فقه اسلامی قرار ذیل اند:
الف: احکام ثابت عبارت از احکامی اند که قابلیت زایل شدند، تغییر و تبدیل را ندارند، بلکه از همان روزی که الله متعال آنها را واضح ساخته اند، به همان حالت تا روزی قیامت باقی اند و به شک کردن شک کننده، آن احکام زایل نمی گردند. احکام متغیر عبارت از احکام اند که نظر به مقتضای زمان، مکان، اشخاص و حالات، به همراه تحقق یافتن مقاصد عمومی شریعت، اساسات کلی آن و رعایت حوادث، پیشامد و مناسبت در قالب شریعت از مجتهدین مذهب حل و پاسخ آنها صورت می گیرند.
ب: حج عبارت از قصد مکان مخصوص، در وقت مخصوص، برای قیام به اعمال مخصوص با شرایط مخصوص. عمره عبارت از طواف کعبه و سعی بین صفا و مروه در حالت احرام و با نیت حج.
ج: ارکان، شرايط، واجبات و مواقیت حج و عمره در فقه اسلامی: احکام ثابت حج و عمره روی این موارد عبارت از ارکان، شرایط فرضیت، شرایط صحت، واجبات و مواقیت زمانی و مکانی حج و عمره می باشد. اما احکام متغیر حج و عمره روی این موارد عبارت اند از حکم حج سریع، حج با مال ربوی، حج نیابتی، برخی از مسائل میقات از قبیل اینکه جده میقات است، محاذات در میقات جائز است و غیره.
د: اعمال ثابت حج عبارت از بستن احرام، طواف، سعی بین صفا و مروه، وقوف به عرفه، گذراندن شب در مزدلفه بعد از پایان شدن از عرفات، رمی جمرات، سپس حلق و تقصير موی سر، گذراندن شب های تشریق در منی و هدیه است. اعمال عمره: عبارت از احرام، طواف، سعی بین صفا و مروه، سپس حلق و تقصیر است.
ح: اعمال متغیر حج و عمره عبارت از احرام بستن با ازار خیاطی شده، استفاده از صابون، شامپو و اشياي معطر در حالت احرام، طواف و سعی در حالت سواره بر ماشين هاي برقي، رفتن به عرفات بوسیله طیاره و امثال آن، جمع کردن نماز قبل از رسیدن به مزدلفه، رمی جمرات از منزل های بالا، حلق و تقصیر با وسایل برقی معاصر، وکالت در خریدن هدیه و ذبح آن، گرفتن اجرت و معاش برای اشخاص که حجاج را رهنمای می کنند وغیره.