حیوانات یاد شده در قرآن کریم و حکمت های آن
ماستری
محصل: حسین الله
استاد رهنما: دکتور فصیح الله عبدالباقی
دیپارتمنت: دیپارتمنت تفسیر و حدیث
پوهنځی: پوهنځی شرعیات
شماره: 99
سال دفاع: 2021
چکیده
بحث روی ذکر حیوانات در قرآن کریم و شرح و بیان اهداف و حکمت های عمده آن یکی از مسائل مهم و اساسی به شمار می رود، چنانچه در بیشتر یک صد و چهل آیت قرآن کریم به حیوانات اشاره شده است و شش سوره قرآن کریم به نام های حیوانات مسمی شده است، از نظر قرآن کریم حیوانات نشانه قدرت الهی مآیت عبرت بشر هستند در آنها منافع بیشماری برای انسانها قرار داده شده است. در آیات مختلف قرآن کریم مردم به شناختن حیوانات تفکر در کیفیت خلقت آنها و کارهایی که میکنند ترغیب شده اند و هرگونه آزار و اذیت کردن حیوانها کارى زشت و شیطانى شمرده شده است.
از نظر قرآن همه حيواناتِ زمين و آسمان از قبيل چهارپايان و حيوانات وحشي و پرندگان، گروه هايي مانند انسان هستند و نقش بزرگی در زندگی انسان ها دارند و خداوند پیش از انسان آن ها را به طور طبیعی طریقه زندگی را آموخته است.
ماده خلقت حیوانات و تمام حيواناتي كه توليد مثل مي نمايند، آب است كه به هنگام جفت گيري نر و ماده حاصل مي آيد و خداوند متعال خلقت چهارپایان را به خودش نسبت داده است و این در حقیقت نشان می دهد که خلقت حیوانات هدفمند و با ارزش است و هیچ یکی از جنبده های روی زمین بدون هدف نمی باشند.
در قرآن کریم روش های استفاده از حیوانات تصریح شده است و بعض چهارپایان هم برای زینت و زیبایی و هم برای سواری آفریده شده اند و انسان ها می توانند از آن ها به این دو روش بهره گیری نمایند. قرآن کریم تعلیم و آموزش دهی حیوانات شکاری مانند سگ را جواز می دهد تا از این طریق انسان ها بتوانند در شکار حیوانات وحشی استفاده نمایند.
اعجاز قرآن کریم یکی از موضوعات بزرگ این کتاب آسمانی و بی نظیر است که در قرون معاصر بحث روی آن خیلی گسترده شده است، در میان مباحث اعجاز قرآن برخی موارد آن متعلق به حیوانات و نباتات است، به طور مثال زنبور عسل نشانه بزرگ و دلالت کننده بر عظمت خداوند متعال مي باشد که در قرآن سوره ای به نام آن مسمی شده است.
واژه های کلیدی: حیوانات، قرآن، حکمت، حیوان