جستجو

تفسیر موضوعی سوره الدخان

تفسیر موضوعی سوره الدخان

ماستری

محصل: روح الله

استاد رهنما: پوهاند دکتور محمد اسماعیل لبیب بلخی

دیپارتمنت: دیپارتمنت تفسیر و حدیث

پوهنځی: پوهنځی شرعیات

شماره: 102

سال دفاع: 2022

چکیده

واژه های کلیدی: حم، الدخان، سوره الدخان، تفسیرموضوعی سوره الدخان.

موضوع محوری آیات سوره الدخان مبادی عقیده (هشدار از عذاب دردناک اخروی برای منکران توحید، نبوت ومعاد) است. این سوره اصول اساسی عقیده ای اسلامی را در شش مقطع بیان و روشن می سازد.

در مقطع نخستین که شامل ( 9 ) آیت می شود از وضوح و وضاحت قرآن کریم، اهمیت آن، ارزش زمانی نزول آن و شش صفت از صفات نازل کننده آن را یاد آور می شود که هر یک از این اوصاف، دلیل توحید، وبیانگر کمال رحمت وعلم وقدرت آن ذات واحد لاشریک است.

در مقطع دوم مشرکان به عذاب روز سخت قیامت و رسوایی و پشیمانی، تهدید شده اند. در مقطع سوم داستان غرق شدن فرعون و نجات بنی اسرائیل از ستم و زورگویی های او و نیز بهره ورسازی بنی اسرائیل از نعمت علم، کتاب آسمانی و فضیلت بر مردمان دیگر سخن به میان می آید واین موضوع تاکید می شود قدرت میان مردم دست به دست می شود و در اعطای قدرت، علم و رهبری آزمون الهی نهفته است.

در مقطع چهارم بر انکار نابخردانه ای کفار و مشرکان از معاد و زندگی پس از مرگ حمله می شود و از پندار سفیهانه ای ایشان اظهار شگفتی می شود که وقتی پیامبراکرم- صلی الله علیه وسلم -  می گوید خداوند مردگان را دوباره به منظور دادرسی و داوری میان ایشان زنده می کند، آنان با انکار از این موضوع از رسول الله - صلی الله علیه وسلم - می خواهند که پدران و مردگان گذشته ای ایشان را زنده کند.

و تاکید صورت می گیرد که هستی و جهان بدون هدف، بیهوده و به بازی آفریده نشده است، بلکه همه چیز هدفمند آفریده شده و سرانجام محاسبه ای دقیقی از کار و کردار در راه است.

در مقطع پنجم از سختی ها، دردها و رنج های فرا روی مشرکان بعد از برپایی قیامت و محاسبه ای اعمال سخن رفته، و جزای تمسخر و استهزای ایشان به صورت تمسخر و استهزاء بیان می شود.

در مقطع ششم و آخری از آیات سوره،  پاداش اعمال متقیان و نعمت های بهشت برای ایشان بیان شده ودر نهایت انجام سوره به آغاز آن پیوند زده شده بر آسانی ، وضاحت و پند دهی قرآن کریم و انتظار کشیدن سرانجام کار منکران تأکید می شود.

خلاصه تیزس: مشاهده
کل تیزس: مشاهده