جستجو

بیان احوال آخرت در قرآن و سنت

بیان احوال آخرت در قرآن و سنت

ماستری

محصل: زهرا

استاد رهنما: دکتور فضل الهادی وزین

دیپارتمنت: دیپارتمنت تفسیر و حدیث

پوهنځی: پوهنځی شرعیات

شماره: 103

سال دفاع: 2022

چکیده

الحمد لله رب العالمین والصلاة‌ والسلام علی سید المرسلین، محمد و آله وصحبه أجمعین.

أما بعد:

این رساله احوال آخرت را به گونهٔ مفصل در روشنی قرآن و حدیث بیان می دارد. ایمان به آخرت از ارکان ایمان بوده با سرنوشت و زندگی جاودانی انسان ارتباط دارد، لازم است هر مسلمان در باره آن معلومات تفصیلی داشته باشد. تفصیلات احوال آخرت برای بسیار مسلمانها واضح نیست. این رساله احوال آخرت را با روش کتابخانه ای توضیح داده است.

 اين رساله دارای تمهید، مقدمه، سه فصل و خاتمه است. در مقدمه، بیان موضوع و اهمیت آن، مشکل تحقیق، سوالهای تحقیق، اهداف و روش تحقیق بحث گریده است.

در تمهید تعریف آخرت ذکر گردیده است. روز آخرت، روز قیامت است که پایان دنیا بوده انسانها برای زندگی جاودانی دوباره زنده می گردند. در تمهید برعلاوه تعریف آخرت در باره آغاز آخرت اقوال ذکر گردیده است که با فرا رسیدن مرگ، زندگی آخرت هر فرد آغاز می گردد؛ پس قبر اولین مرحله آخرت است که انسان یا در نعمت و یا در عذاب می باشد. همین زندگی بعد از مرگ را تا دوباره زنده شدن عالم برزخ نامیده می شود.

در فصل اول اثبات برزخ و آخرت در قرآن و حدیث بیان شده است. فصل دوم در بیان صور، حشر، شفاعت کبری، محاسبه، میزان و حوض است. فصل سوم از بیان سرنوشت خلایق در روز آخرت (که بعد از صراط و شفاعت سرنوشت انسانها به جهنم یا به جنت است) آغاز گردیده سپس به بیان جنت و جهنم پایان یافته است. جنت دار پاداش مسلمانان، جهنم دار جزای کافران و کسی که مستحق آن است می باشد. الله متعال مارا از جهنم نجات داده جنت الفردوس را نصیب ما بگرداند.

یافته های رساله این است که دنیا دار عمل و پایان یابنده است. آخرت خانه همیشگی است که هر انسان به جزای عملش می رسد. اولین مرحله آخرت قبر است که بنام عالم برزخ یاد می گردد، برزخ دارای نعمت یا عذاب می باشد. وقایع روز قیامت با دمیدن در صور و بر انگیختن از قبر آغاز می گردد، تا  سر انجام انسان به جهنم یا جنت می رود. انسان در این دنیا عمل بکند تا آخرت خود را بسازد. کسی که به آخرت ایمان داشته باشد، در دنیا و آخرت کامیاب می گردد؛ زیرا ایمان به آخرت باعث دوری از شرک و گناهان می گردد. مسلمان هر لحظه آخرت را به یاد داشته از عذاب و سختی های آخرت می ترسد. این خوف و ترس او از آخرت مانع گناهانش  شده باعث عمل صالح او می گردد تا برای زندگی آخرت و جاودانی آماده باشد.

غفلت و فراموشی طبیعت انسان است؛ پس پیشنهاد می کنم که هر مسلمان برای یادآوری و تذکیر آخرت کتاب های مرتبط به آخرت را مطالعه کند.

واژه های کلیدی رساله

آخرت، برزخ، صور، حشر، شفاعت کبری، محاسبه، حوض (کوثر)، میزان، صراط، جنت و دوزخ

خلاصه تیزس: مشاهده
کل تیزس: مشاهده