جستجو

نیابت درعبادات از منظر فقه اسلامی

نیابت درعبادات از منظر فقه اسلامی

ماستری

محصل: فیض الباری

استاد رهنما: پوهندوی دکتور عبدالله حقیار

دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون

پوهنځی: پوهنځی شرعیات

شماره: 184

سال دفاع: 2023

چکیده

رساله حاضر به منظور تکمیل نمودن دوره ماستری تحت عنوان (نیابت در عبادات از منظر فقه اسلامی) نوشته شده و در این رساله سعی شده تا موضوعات مربوط به نیابت در عبادات را از دیدگاه فقه اسلامی از منابع معتبر جمع آوری و با ذکر ادله علماء به گونه مناقشوی مورد بحث قرار گیرد.

رساله حاضر را در یک مقدمه، و چهار فصل، مباحث و مطالب جداگانه ترتیب و تنظیم نمودیم. طوری که فصل اول دارای یک مبحث بوده و در آن از مفاهیم عمومی و کلیات نیابت و عبادت بیان صورت گرفته است.

فصل دوم ما تحت چند مبحث به مباحث نیابت در نماز، روزه و زکات اختصاص داده شده است. طوری که در مبحث اول این فصل احکام نیابت در نماز، در مبحث دوم آن بحث از روزه و در مبحث سوم بحث زکات شده است.

در فصل سوم این رساله نیز سه مبحث مورد بحث و بررسی قرار گرفته است که در مبحث اول آن مفهوم حج و احکام نیابت در آن بیان شده و در مبحث دوم آن نیابت در اجزای حج است و مبحث سوم نیز به مخالفت نائب و اثر آن در نیابت اختصاص داده شده است.

فصل چهارم نیز درچهار مبحث پیرامون نیابت در قربانی، هدیه و کفارات بحث می‌کند. مبحث اول مربوط به نیابت در اضحیه بوده و مبحث دوم بیان حکم تکلیفی اضحیه و هدیه را در بر می گیرد. مبحث سوم بیان حکم نیابت از طرف شخص میت و زنده بوده و در مبحث چهارم تحت چندین مطلب مفهوم کفارات و نیابت در آن را بیان نموده ایم.

در آخر این رساله نیز مطابق به بحث و وضع موجود فهم اجتماعی در خصوص نیابت در عبادات، پیشنهاداتی به مراجع دولتی و اجتماعی مربوطه نیز صورته گرفته است.

واژه‌های کلیدی: نیابت، عبادات، فقها، مذاهب، مناقشه، اقوال، ترجیح، حج، ذکات و نذور می باشد.

 

خلاصه تیزس: مشاهده
کل تیزس: مشاهده