جستجو

جرم رشوت و جزای آن در فقه اسلامی و کود جزای افغانستان

جرم رشوت و جزای آن در فقه اسلامی و کود جزای افغانستان

ماستری

محصل: احمد ضیاء

استاد رهنما: دکتور محمد سلیم مدنی

دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون

پوهنځی: پوهنځی شرعیات

شماره: 206

سال دفاع: 2020

چکیده

خلاصه ی فصول مباحث ومطالب این رساله قرار ذیل بیان می گردد

الف.فصل اول این رساله مفهوم جرم ورشوت است و حاوی مباحث ذیل می باشد:

 درمبحث اول این تعریف جرم وارکان آن از دیدگاه فقه اسلامی وکود جزای افغانستان بحث صورت گرفته است، هر لغت از کتب لغات معتبر گرفته شده است ونیز تعریفات اصطلاحی از کتب فقهی ولغوی معتبر اخذ گردیده است.

مبحث دوم، این فصل در بر گیرنده ای تعزیرات از دیدگاه فقه اسلامی وکود جزا بوده طوری که، نخست تعزیرات تعریف شده وسپس انوع آن بیان شده ودر اخیر خصوصیات مجازات تعزیری بیان گردیده است.

مبحث سوم این فصل، در این مبحث تعریف وارکان رشوت از دیدگاه فقه اسلامی وکود جزا بیان گردیده ، در قدم اول تعریفات رشوت وسپس ارکان آن بیان گردیده است.

مبحث چهارم، در مبحث چهارم این فصل از انواع رشوت در فقه اسلامی وکود جزا بحث صورت گرفته است.

مبحث پنجم این فصل راجع به مواردی است که با جرم رشوت ارتباط دارد، مثل هدیه برای قاضی وساطت وغیره.

ب. فصل دوم این رساله حکم رشوت و طرق اثبات جرم آن است که قرار ذیل خلاصه می گردد:

مبحث اول این فصل راجع به حکم رشوت است، در قدم نخست دیدگاه قرآن کریم، در قدم دوم دیدگاه سنت نبوی، در قدم سوم دیدگاه صحابه، تابعین واجماع امت بیان شده است ودر اخیر دیدگاه کود جزای افغانستان نیز بیان شده است که هر کدام به نوبه ی خود رشوت را حرام وممنوع گفته است.

مبحث دوم این فصل راجع به طرق اثبات جرم رشوت است که چگونه واز کجا ثابت می شود که شخص رشوت گرفته است، اثبات جرم توسط شهادت، اقرار، وقرینه صورت می گیرد که این روش ثابات دیگر انواع جرم نیز می باشد.

ج. فصل سوم این رساله که تعزیر و مجازات جرم رشوت و آثار آن است، در این فصل در مبحث اول، مجازات رشوت گیرنده، رشوت دهنده، و واسطه ی آن بیان شده است که چه نوع مجازات صورت گیرد در این مورد نظریات فقها را همرا با کود جزا بیان نمودیم که هر کدام نظریات خودا را بیان داشتند.

و در مبحث دوم، روی آثار جرم رشوت بحث صورت گرفته است، ما در این مبحث تأثیرات جرم رشوت بیان نمودیم که چه تأثیری بر قضاوت و دیگر اعمال کاری و وظیفوی دارد، ودر اخیر راه خلاصی ونجات را از این معضله بیان داشتیم.

در خاتمه این رساله را با نتیجه گیری، فهرست آیات، احادیث واقوال صحابه .فقها وفهرست منابع به یاری الله ذوالجلال به پایان رسانیده ام.

 

کلید واژگان این رساله قرار ذیل است:

1.    جرم

2.    رشوت

3.    رشوت گیرنده

4.    حرمت

5.    رشوت دهنده

6.    واسطه ی رشوت

تعزیر ومجازات.

خلاصه تیزس: مشاهده
کل تیزس: مشاهده