آثار اقرار خط های رسمی
ماستری
محصل: حکم جان
استاد رهنما: دکتور محمد سلیم مدنی
دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون
پوهنځی: پوهنځی شرعیات
شماره: 208
سال دفاع: 2020
چکیده
طرق اثبات در نزد علماء فقه که در قوانین افغانستان بنام وسایل ثبوت آنرا بحث نموده اند بنابه اهمیت که دارد اولین وسیله ثبوت است و این اقرار هنگامی که درج اقرار خط رسمی میگردد، اسناد رسمی شمرده میشود.
تعریف اقرار خط رسمی : سندی است که اقرار مقر در ورق بهادار (وثیقه شرعی) در محکمه با صلاحیت صورت میگیرد.
از اینکه اقرار در اثبات حق در درجه نخست قرار دارد لهذا وثوق و اعتبار رسمی آن هنگامی دلیل معتبر و سند بوده و ذمه انسان را مشغول مینماید که در محکمه با صلاحیت در نزد هیات قضائی می باشد. لهذا از این موضوع تحت عنوان ( آثار اقرار خط های رسمی) بحث نمودم در این اثر از مبادی اقرار که شامل معرفی، دلایل و مشروعیت اقرار ارکان و شرایط اقرار که مقر، مقرله و مقر به است بحث نمودم که عموماً دارای اهمیت ذیل است :
اهمیت اقرار خط : قرار ذیل است :
الف : اثبات حق برای مقر له
ب : قطع نزاع بین طرفین دعوی
ج : رفع اتهام و اثبات آن
د : اثبات صلاحیت قانون
هدف موضوع : اثبات مکلفیت حفظ حقوق و رفع خصومات می باشد.
روش تحقیق : در مورد موضوع مورد بحث خود از روش و شیوه های کتابخانه ئی و استهداها و متحدالمال های ستره محکمه و در صورت ضرورت از تجارب قضات و مشوره های استادان خود حصول نمودم.
نتایج تحقیق : انواع اقرار خط های رسمی و آثار آن در پرتو قوانین افغانستان بحث صورت گرفته که در همه موارد قوانین با فقه مخالف به نظر نیامده است و نحوه ترتیب و اثر هر اقرار خط باهم متفاوت بوده که طی مباحث و مطالب مستقل در این رساله از آن بحث صورت گرفته است. در مواردی مثالهای نمونه ئی هم تحریر گردیده است.
از اینکه در اقرار خط های رسمی بخش مهم را مقر احتوا می نماید و این نوع وثایق شرعی نیز به همین نام (اقرارخط) مسمی گردیده و چون شخص مقر بحیث یک انسانیکه از ملابسات و عوارض انسانی عاری نمی باشد لذا در فصل اول از مکلفیت مقر موانع اقرار به تفصیل بحث صورت گرفته و هم چنان از ارکان دیگریکه عبارت از مقرله در حق کسی و یا چیزیکه اقرار میشود دارای کدام شرایط باشد و مقر به به چیزیکه اقرار میشود کدام حقوق است و شرایط آن بحث صورت گرفته است.
و در فصل دوم از ترتیب و آثار، انواع اقرار خط های رسمی و دیگر موضوعات مهم متعلق به این تحقیق صورت گرفته است که اهداف ذیل را در قبال دارد.
که در نتیجه این اثر برای آشنائی هم مسلکان خود و مخصوصاً کارمندان بخش عدلی و قضائی که ثمره همین نهاد های علمی است که کارمندان متعهد و متخصص را به جامعه تقدیم می نماید تا باشد که از این رساله در محل کار استفاده عملی خواهند نمود.