جستجو

شک و احکام آن در احوال شخصی از دیدگاه فقه و قانون

شک و احکام آن در احوال شخصی از دیدگاه فقه و قانون

ماستری

محصل: انعام الله

استاد رهنما: دکتور محمد یونس ابراهیمی

دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون

پوهنځی: پوهنځی شرعیات

شماره: 224

سال دفاع: 2023

چکیده

این بحث که زیر عنوان " شک واحکام آن در احوال شخصی ازدیدگاه فقه وقانون" می باشد که هدف اصلی آن دست یافتن با استفاده از امکانات فقهی و قانونی و ارشادات این دومنبع برای اثبات، ازاله و راه حل های اساسی در مورد شک می باشد، وخلاصه این پایان نامه قرار ذیل می باشد:    

این پایان نامه دارای خلاصه، فهرست مطالب، مقدمه، اهمیت موضوع، بیان مسئله، اسباب اختیار موضوع، سوالات تحقیق، پیشیۀ تحقیق ومشکلات تحقیق می باشد.

وهمچنان این پایان نامه مشتمل بر سه فصل است که هرکدام از فصول به مباحث، مطالب، وفروعات وجزئیات مختلف تقسیم گردیده است که در خطه بحث بیان خواهد شد.

شک یکی از موضوعاتی می باشد بخشی از ابواب کتب فقهی را تشکیل می دهد، گاهی این در عبادات، گاهی در معاملات وگاهی احوال شخصیه رخ می دهد. واگر باحثی جستجو کند حتما در تمام کتب فقهی یک باب و یا فصلی راجع به شک در بحث معاملات، عبادات وحتی عقوبات واحوال شخصیه در یافت خواهد کرد، همان گونه که استاد مصطفی زرقاء در کتاب خود «المدخل الفقهی العام» می گوید: قاعده:«القین لایزال بالشک»یعنی امور یقینی به شک از بین نمی رود، شامل همه امور زندگی می شود، مثل عبادات، معاملات، امور قضائی، وسائر حقوق والتزامات.

شک در احوال شخصی یک بحث فقهی خیلی کلان می باشد، وهمچنان حایز اهمیت نیز می باشد، وگاهی این در عقد نکاح رخ میدهد به صورتی که اثرات برعقد نکاح می گذارد، مانند اینکه فردی بادوخواهر یکی پس ازدیگر نکاح می کند، لیکن نمیداند که باکدام یکی از آن دو اول عقدنکاح را بسته است، ویا نکاح بادو محرم که یکی از آنان را مرد فرض کنیم نکاح بین آنان جواز ندارد، مانند زن وعمه آن، ویازن وخاله آن. در این رساله شک در عدد طلاق، عدت طلاق، شک در مهر، نسب، زنا، حیات مفقود، حمل ورضاع وشیرخورارگی مورد بحث وبررسی قرار گرفته است، وهرکدام این موارد با مواد قانونی نیز به اندازه توان بشری مورد مناقشنه و مقایسه قرار داده ام، وگاهی این موارد را در بین دیدگاه فقها مورد مقایسه قرار داده ام، و دراخیر هر بحث، رای راجح را بیان نموده ام، اما چون قانون راجع به این موارد مواد کم میداشته باشد، از این لحاظ در برخی موارد دیدگاه قانون پوشیده مانده است، زیرا قانون ویا حقوق نوین راجع این مسائل اکثرا بحث نکرده است.

واژگان کلیدی: شک، احوال شخصی و شبهه.

خلاصه تیزس: مشاهده
کل تیزس: مشاهده