نقش قرابت در تشدید و تخفیف مجازات از دیدگاه فقه و کود جزای افغانستان
ماستری
محصل: عتیق الله
استاد رهنما: پوهندوی دکتور عبدالله حقیار
دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون
پوهنځی: پوهنځی شرعیات
شماره: 228
سال دفاع: 2023
چکیده
یکی از نشانهای عدل الهی این است که شریعت اسلامی را آخرین شرائع سماوی قرار داده است که آنرا بر محمد صلی الله علیه وسلم نازل نمود، یکی از ویژه گیهای این شریعت روشن بودن و همه شمول بودن آن در هر زمان ومکان است، هدف شریعت کامیابی و خیر انسانها در هر دو جهان می باشد، تا فرد و جامعه از مشکلات در امان باشند، از همین خاطر شریعت اسلامی مجازات را بر انسانها مقرر نموده است، تا جرم از جامعه برچیده شود و یا به حد اقل برسد.
یکی از موضوعات که سبب مشکلاتی زیادی دیگر می گردد، تعدی و تجاوز اقارب بر یکی دیگرشان می باشد، که سبب پیدایش دها مشکل دیگر می شود، بنابراین شریعت گاهی برای متجاوزین به اقارب شدید ترین مجازات را ذکر نموده است و گاهی هم همین قرابت سبب تخفیف مجازات برای مجرم می گردد، کود جزای افغانستان در همین راستا هم حالات تخفیف و تشدید مجازات را برای مجرمین با اقارب ذکر نموده است.
بنابراین خواستم که این رساله را تحت عنوان« نقش قرابت در تشدید و تخفیف مجازات از دیدگاه فقه و کود جزای افغانستان» به بحث و بررسی قرار دهم که خلاصه ونکات مهم آن ازین قرار میباشد:
موضوع بحث دارای سه فصل بوده که فصل اول حاوي موضوعات ذیل می باشد. ابتداء به مفهوم قرابت پرداخته شده و انواع آن و مفاهیمِ چون جرم و ارکان آن، جزا و اهداف آن در فقه و کود جزا مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
در فصل دوم موضوعاتی را ذکر نموده ام: چون زنا با اقارب، به قتل رسیدن اصول توسط فروع، ضرب و جرح اصول، جرم قاچاق نمودن اقارب در همه صورت های گذشته مجازات برای مجرم شدید تر می گردد که اسباب تشدید مجازات در این گونه موارد گاهی، ولادت، محرمیت، و زوجیت، می باشد.
در فصل سوم هم موضوعاتی ذکر گردیده: چون به قتل رسیدن فروع توسط اصول، قتل زوجین همدیگر را، سرقت اقارب از یکدیگر، قذف نمودن فروع توسط اصول، تادیب فرزندان اگر منتج به جرح شود. برای مجرم در چنین صورتها مجازات خفیف تری مد نظر گرفته می شود که قرابت سبب تخفیف مجازات می گردد، در این گونه موارد سبب تخفیف مجازات گاهی ولادت، محرمیت، و زوجیت، می باشد.
واژه های کلیدی: قرابت، تشدید، تخفیف، مجازات، حدود، قصاص و تعزیرات.