منع تبعیض در قوانین افغانستان و مقایسه آن با شریعت اسلامی
ماستری
محصل: شگوفه
استاد رهنما: دکتور محمد یونس ابراهیمی
دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون
پوهنځی: پوهنځی شرعیات
شماره: 235
سال دفاع: 2022
چکیده
تبعیض ،مفهومی است که در هر دوره تاریخی وهرمکان جغرافیایی رنگ خاص به خود گرفته وهر کس ممکن است تجربه خودش را ازآن داشته باشد.این پدیده در دوره های مختلف با وجه های گوناگون هم چون قواعد فرهنگی، هنجارهای اجتماعی، رویه های سیاسی، قوانین نوشته ونا نوشته، رنگ مشروعیت گرفته است.
دین مبین اسلام دینی است که با تفاوت های طبقاتی وتبعیض های نژادی، قومی، زبانی ملیت ومذهب به شدت مخالف بوده و خداوند متعال در قرآن کریم نیز این امر را مورد مذمت قرارداده وبا بیان این نکته که خلقت تمام انسان ها یکسان است بحث تبعیض را نفی می کند،اما آنچه مورد توجه است اینکه علی رغم چنین توصیه هایی در برخی از جوامع هنوزهم بحث های تبعیض مطرح بوده بنابراین پرداختن به راهکارهای مقابله با تبعیض ضروری می باشد.
همچنان قوانین بین المللی مانند میثاق بین الملل ،اعلامیه جهانی حقوق بشر،قانون منع خشونت علیه زنان وکنوانسیون منع تبعیض ، تبعیض را منع نموده و برای مرتکب آن جزاء تعین نموده است. از اینرو در اکثر قوانین افغانستان مانند قانون اساسی ،قانون کارکنان خدمات ملکی ،قانون کار،قانون معارف قانون انتخابات تبعیض را منع نموده برای مرتکب آن جزا تعین نموده است. زیرا قانون افغانستان از شریعت اسلام وقوانین بین المللی گرفته شده است .
وبنده عنوان تیزس خود را "منع تبعیض در قوانین افغانستان ومقایسه آن باشریعت اسلامی " انتخاب نمودم که دارای سه فصل می باشد در فصل اول کلیات تحقیق را مورد بررسی قرار دادم.درفصل دوم راه های جلوگیری،منع تبعیض در اسلام که در این فصل منع ومذمت تبعیض در آیات قرآن احادیث نبوی و سخنان علماء اسلام مورد بررسی قرار گرفته است.وفصل سوم آن قوانین افغانستان ومقایسه آن باشریعت اسلام می باشد که در این فصل تمام مواد قوانین که راجع به تبعیض است باشریعت اسلام بطور مقایسوی مورد بحث قرار میدهم. طوریکه باید واضع شود مثلا در قانون معارف راجع به تعلیم چی گفته شده وشریعت اسلام در مورد چی ارشاد فرموده است.وحکم آن چیست ؟
با نوشتن این تیزس به این نتیجه رسیدم که تبعیض با همه انواع آن هم در شریعت اسلام و هم در اکثر قوانین رسمی افغانستان مانند:قانون اساسی، کود جزا افغانستان، قانون خدمات ملکی قانون کار و قانون معارف منع بوده و برای مرتکب آن در کود جزا مجازات تعیین گردیده است. وهمچنان شریعت اسلام برای مرتکب آن جزا آخروی تعیین کرده است .بناً برای تمام افراد بشر لازم و ضروری است که خود را از تبعیض حفاظت نموده و مرتکب این عمل نا پسند نگردیده و برادر وار باهم زندگی خوب وخوش را سپری نمایند، چنانچه الله رحمان فرموده است: ﵟإِنَّمَا ٱلۡمُؤۡمِنُونَ إِخۡوَةٞ فَأَصۡلِحُواْ بَيۡنَ أَخَوَيۡكُمۡۚ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ لَعَلَّكُمۡ تُرۡحَمُون ﵞ [1]
فقط مومنان برادران هم دیگرند، پس میان برادران خود صلح و صفا برقرار کنید، واز خدا ترس و پروا داشته باشید ،تا به شما رحم شود. با پیروی از آیه کریمه برای همه لازم است که برادر وار زندگی کنند واز تبعیض خود را حفظ نمایند.