جستجو

اسباب اختلاف فقهاء در احکام زنا

اسباب اختلاف فقهاء در احکام زنا

ماستری

محصل: کریم الله

استاد رهنما: دکتور محمد سلیم مدنی

دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون

پوهنځی: پوهنځی شرعیات

شماره: 247

سال دفاع: 2022

چکیده

ارتكاب جرایمی همانند زنا، كه مخلّ به این روابط است، مشمول مجازات شدید حدّ شناخته شده است تا كسی جرأت بی‌توجهی به سرنوشت خانواده و نسل آینده جامعه پیدا نكند و از مسیر صحیح اشباع غرایز بیرون نرود. حدودی مانند تازیانه و رجم و به تعبیری مجازات شدید، موجب پیش‌گیری جدی از وقوع جرم ننگین زنا است؛ زیرا احتمال مجازات فوق العاده شدیدی كه در برابر زناكاران قرار داده شده است در روحیه غالب افراد مؤثر است و حالت تهدیدی آن، می‌تواند در آن‌ها اثر بگذارد.

این تأكید و تهدید برای این است که ارتباط نامشروع در جامعه شایع نگردد و كانون خانواده استحكام و قداست خود را حفظ كند و نسل بشر در روشنی تربیت صحیح، سالم و صالح و كارآمد و مقید بار بیاید. چرا كه در صورت رواج روابط نامشروع و شیوع بی‌بند و باری جنسی، بنیان جامعه از اساس متزلزل می‌شود. مرتكب عمل زنا كسی است كه تیشه به ریشه حیات اجتماعی می‌زند و اساس مدنیت را در معرض خطر قرار می‌دهد و... که از نظر اسلام چنین فردی به عنوان مجرم اجتماعی مستحق عقوبت است.

بدیهی است که افراد جسور و شروری كه مصالح خود و جامعه را به تباهی می‌كشاند، باید به اشدّ مجازات گرفتار شوند تا از یك سو عبرت دیگران گردند و از سوی دیگر، محیط از آلودگی گناه آنان پاك گردد.

این تیزس که موضوع آن در نوع خود بکر و تازه است در چهار فصل تدوین ګردیده است که موضوعات ذیل را دربر دارد:

در فصل اول مفهوم سبب، معنی لغوی سبب، کلمه سبب در قرآن، سبب در اصطلاح فقهی، احکام سبب، مفهوم زنا، تعریف لغوی زنا، تعریف اصطلاحی زنا از نظر فقهای اسلامی، تعریف زنا از نظر طب عدلی، پیشینه اختلاف در زمان صحابه کرام رضی الله عنهم، پیشینه اختلاف در زمان تابعین و فقها، بیان اسباب اختلاف فقها، تعارض و ترجیح در میان ادله حکم شرعی زنا، حکم شرعی زنا، حکم زنا در قرآن کریم، حکم زنا از نظر احادیث نبوی، حکم زنا از نظر علما و فقهای اسلامی، ارکان زنا، مقاربت حرام، حکمت تحریم زنا، حکمت دنیوی و اخروی تحریم، حکمت اخلاق و فرهنګی تحریم زنا، حکمت‌های اجتماعی تحریم زنا و راه‌های پیشګیری از زنا مورد بحث قرار ګرفته است.

در فصل دوم اسباب اختلاف فقها در اثبات زنا، اختلاف فقها در شبهه دافع حد زنا و سبب، مفهوم شبه، اساس و مبدا دفع حدود به شبهه، اختلاف فقها در شبهه دافع حد زنا، سبب اختلاف فقها در شبهه دافع حد زنا، دلایل اثبات زنا، اثبات زنا به اقرار و سبب اختلاف در آن، اثبات زنا به شهادت و سبب اختلاف در آن، اثبات زنا به ظهور حمل و سبب اختلاف در آن به صورت مفصل و جامع مورد بحث و بررسی قرار ګرفته است.

اما در فصل سوم اسباب اختلاف فقها در اصناف زانی‌ها و مجازات‌شان، حد زنای محصن، معنی احصان، اقسام احصان، شرایط احسان، مجازات زانی محصن، حد زنای بکر، مجازات تغریب، و سبب اختلاف در آن، حد زنای پسر مجرد با زن متاهل آزاد و برعکس و سبب اختلاف در آن حد زنای کنیز  غلام و سبب اختلاف در آن مورد بحث قرار ګرفته است.

در فصل چهار یا اخیر اسباب اختلاف فقها در کیفیت و اثرات حد زنا، اسباب اختلاف فقها در کندن ګودان برای محکوم به سنګسار و در تنفیذ حد، تنفیذ حد و سبب اختلاف در آن، تاثیر زنا در مصاهرت، اکراه و جنون و اسباب اختلاف فقها در آن، تاثیر زنا بر مصاهرت، اختلاف فقها در احکام زنا در حالت اکراه و سبب اختلاف در آن، تاثیر زنا در حالت اکراه، حکم اکراه، اختلاف فقها در احکام زنا در حالت اکراه و سبب اختلاف در آن، اختلاف فقها در احکام زنا در حالت جنون و سبب اختلاف در آن توضیح و تشریح شده و در قسمت اخیر تیزس نتیجه‌ګیری موضوع و در قسمت پایانی آن منابع و ماخذ ذکر ګردیده است.

خلاصه تیزس: مشاهده
کل تیزس: مشاهده