جستجو

الاختیارلتعلیل المختار از کتاب حج الی باب الجنایات، ترجمه، شرح مصطلحات، تخریج احادیث، بیان مسایل (وقواعد فقهی)

الاختیارلتعلیل المختار از کتاب حج الی باب الجنایات، ترجمه، شرح مصطلحات، تخریج احادیث، بیان مسایل (وقواعد فقهی)

ماستری

محصل: سکندر شاه

استاد رهنما: دکتور محمد سلیم مدنی

دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون

پوهنځی: پوهنځی شرعیات

شماره: 257

سال دفاع: 2024

چکیده

موضوع تحقیق که : "(ترجمه، شرح مصطلحات، تخریج احادیث، بیان مسایل کتاب الحج الی باب الجنایات الاختیار لتعلیل المختار)"میباشد پس از ترجمه متن کتاب، از حیث جزئیات، مفاهیم و دیدگاهای فقهی در کتب حدیث، علوم حدیث و منابع فقهی قدیم ومعاصر مورد بررسی قرار گرفته است و سپس احکام متعلق به حج  به ترتیب کتاب الاختیار.. مورد بحث قرار گرفته است، باید گفته شود  "کتاب الاختیار لتعلیل المختار" از عمده ترین منابع فقهی در بیان دیدگاهای مذهب حنفی بوده و دو بار (یک بار مختصر به نام المختار و بار دیگر به صورت شرح با بیان دلایل )توسط خود مولف به رشته تحریر در آمده است و قسمت منتخب آن که کتاب حج است مصنف رحمه الله احکام ومسایل حج را به ترتیب منصوصی آن در ارشادات و صورت عملی توسط رسول اللههمورد بحث قرار داده است و سپس انواع حج را که "افراد ، تمتع و قران "است با احکام اختصاصی هرکدام بحث کرده است و احکام "عمره"را که در جمع اقسام حج نبوده و یک امر تعبدی شرعی است ودر بیت الله اجرا و عملی میشود نیز مورد بحث و بررسی قرار داده است. 

- هدف اساسی تحقیق :بررسی یکی از امور تعبدی و بنا های پنج گانه دین مقدس اسلام ،احکام شرعی حج طبق دیدگاه های فقهاء و جستجوی آن در یکی از منابع فقهی مذهب حنفی میباشد.

- عمل به مکلفیت های شرعی بدون دانستن احکام شرعی آن ممکن نخواهد بود باید هر مسلمانی اهداف و مقاصد شرعی را در امور عبادی وکلیه بخش های حیاتی شان درک نمایند. 

- تحقیق روی یکی از کتاب های فقهی به دلیل کم بودن کارهای تحقیقی در این زمینه، یکی از نیازمندی های مبرم جامعۀ ما است، در حد توان این نیاز مندی مرفوع خواهد شد.  

روش تحقیق: نظری وکتاب خانه ی بوده و موضوع از حیث بیان احکام و مسایل شرعی حج درکتب معتبر فقهی و دید گاهای علماء و از حیث تخریج احادیث وادله شرعی که مصنف استدلال کرده است در کتب حدیث و علوم حدیث و از حیث توضیح مصطلحات فقهی در برخی از منابع لغوی جستجو گردیده است.

  نتایج متوقعه از تحقیق :  با بررسی مسائل ذکر شده می توان به این نتیجه رسید که دین مقدس اسلام در تمام اوامر خود مصلحت ها را رعایت کرده و سهولت هایی را درنظر گرفته است و رهنمودهای شریعت اسلامی درتمام امور عبادی با توان مندی های انسانها سازگار بوده وزمینه ساز سهولت ها در همه ابعاد دینی واجتماعی میباشد.

واژه های کلیدی: مصطلحات ،فقهی، مسایل، احادیث ، ترجمه، الاختیار، تعلیل  المختار.

خلاصه تیزس: مشاهده
کل تیزس: مشاهده