جستجو

احکام جن در شریعت اسلامی

احکام جن در شریعت اسلامی

ماستری

محصل: عبدالواجد

استاد رهنما: دکتور رفیع الله عطاء

دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون

پوهنځی: پوهنځی شرعیات

شماره: 261

سال دفاع: 2024

چکیده

جن مــــوجودات غیبی هستند کـــــه قرآن و سنت از آنها صحبت نمــوده و ایمـــــان آوردن به آنها لازم و ضروری است .

در فصل اول بحث را از تعریف جن شروع نمودیم ، اینکه جــــــن اولين مخلوقات است که الله تعالی ىر روي زمین انها را جاگزین ساخت و تکلیف عبادت را بر دوش شان سپرد.

 در مبحث اول پیرامون تعریف جن سخن آغاز نمودیم که جِن به کسره: خلاف کلمه انسان، مفرد آن جنی میباشد، بخاطر به این نام مسمی گردیده.[1]

در مبحث دوم در باره اصل خلقت جن صحبت نمودیم و اینکه بطور قطعی و یقین آیات قرآنی و احادیث نبوی بر این دلالت دارد که جن از آتش آفریده شده است و خداوند می‌فرماید:۝وَخَلَقَ ٱلۡجَآنَّ مِن مَّارِجٖ مِّن نَّارٖ ۝[2]ترجمه: و آفریده جن را از شعله آتش.

درمبحث سوم در باره جای زندگی جن اشاره شده که جن بیشتر درجاه های خلوت و صحـــــرا، مكانهای كـه در آن كسی زندگی نمـی‌كند می‌پسندد، و برخی دیگر از جــنیان در جاه های كثیف و زباله، حمامها و دستشویها (توالت) نیز زندگــــی می‌كنند و اینکه حیات و زندگانی همـــــــه مخلـــوقات زنده بر خوردن و نوشیدن استوار میباشد ،جن هم از جمله مخلوقات میباشد که به خـــــــورد و نوش ضـــــرورت دارد بحث صورت گرفته است و همچنان در باره نکاح و تناسل جن نیزصحبت بمیان آمده، الله متعال میفرماید:۝لَمْ يَطْمِثْهُنَّ إِنْسٌ قَبْلَهُمْ وَلَا جَانٌّ۝[3]

در فصل دوم اینکه جن همانند انسان مکلف به اوامر شرع میباشد و رسول الله صلی الله علیه وسلم به آنها نیز فـــــرستاده شده، پیام را کــه برای انسانها رساند برای جنیان نیز رساند بحث صورت گرفته.

بدلیل فرموده الله جــل جلاله : ۝يَٰمَعۡشَرَ ٱلۡجِنِّ وَٱلۡإِنسِ أَلَمۡ يَأۡتِكُمۡ رُسُلٞ مِّنكُمۡ يَقُصُّونَ عَلَيۡكُمۡ ءَايَٰتِي وَيُنذِرُونَكُمۡ لِقَآءَ يَوۡمِكُمۡ هَٰذَا۝[4]

ترجمه: ای گروه جن وانس! آیا نيامده بودند بشما رسولان از جنس شما که میخواندند بر شما احکام مرا و میترسانیدند شما را از پیش آمد این روز شما ؟!.

در مبحث دوم در باره اینکه رســول الله  صلی الله علیه وسلم  بر جنیان چندین مرتبه قران تلاوت نمـــوده و در مــــــکه و مدینه ملاقات نمودند و جنیان را دعوت داده و قرآن را بالایشان تلاوت نموده است. این امر نیز بحث شده که بر اعمال نیک جنیان ثواب  و بر معصیت شـان عذاب داده میشود.

در مبحث سوم نیز بحث شده که جن هایکه در جنت داخل میشوند آیا الله تعالی را می بینند یا نی ، در این مسئله نیز علماء اختلاف دارند و قول صحیح همین است که در جنت داخـــــل می شوند وکسیکه در جنت داخل شود از تمام نعمت های جنت مستفید میشود.

در فصل سوم در باره تعلقات جن و انس بحث صورت گرفته و احکام مربوط  تشریح شده است.

در مبحث اول در باره نزاع بین جن و انسان بحث صورت گرفته.

در مبحث دوم در باره اینکه اگر جــن بر کسی ظلم و تعرض نکرده باشد قتلش جواز ندارد، باید اول امر بمعروف و نهی از منــــکر شـود، بعدا ترسانده شود و زدن سُبک و آهسته صـــورت گیرد، بازهم اگر از بیرون شدن ابا ورزد کشتنش جـواز دارد.[5]، و همچنان جمـــاع جـــن با انسان  ممکن است، زیرا جـــــن قدرت و توانایی تغییر شکل بصورت بشر را دارد.

در مبحث سوم مسئله ازدواج انسان با جــــن، و حکم زن که شوهرش توسط جن اختطاف شده را مـــورد بحث قرار دادیم، که در زمانه عمر رضی الله عنه این نوع واقعه صورت گرفته و نیز اختلاف عـلماء در باره حکم مفقود عنها روجها بحث قرار گرفته.

در مسئله نکاح انسان با جن اختلاف وجود دارد، بعضی فقهاء میگویند: نکاح انسان همراه جــــــــن جواز ندارد نظر به اختلاف جنس، زیرا الله تعالی میفرمــــاید:۝ وَاللَّهُ جَعَلَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا۝[6]، ترجمه: و آفرید برای شما از جنس شما زنان را، و ۝ فَانْكِحُوا مَا طَابَ لَكُمْ مِنَ النِّسَاءِ...... ۝[7] ترجمه: پس نکاح کنید کسی را خوش آید بشما از زنان....

در فصل چهارم در مبحث اول در باره صرع صحبت صــــورت گـــــــرفته الله تعالی میفرماید:۝الَّذِينَ يَأْكُلُونَ الرِّبَا لَا يَقُومُونَ إِلَّا كَمَا يَقُومُ الَّذِي يَتَخَبَّطُهُ الشَّيْطَانُ مِنَ الْمَسِّ۝[8]

ترجمه:كسانيكه مي خورند سود را بر نمیخیزند در قیامت مــــــگر برمیخیزند مانند کسیکه مـــانند کسیکه خراب ساخته حواس او را شیطان بسبب آسیب رسانیدن.

در تسخیر جن غالباً شیطان و ساحر با هم قرار می‌گــــذارند، بر اینکه ساحر برخــــی امور شرکی یا کفر صریح را مخفیانه یا آشکار انجام دهد، آنگاه شیطان و جن، برای او نیز خدمتی انجام‌ میدهــد .

 در مبحث دوم در باره حرکت کردن جن مانند خون در بدن انسان بحث صورت گرفته، و جــــــن میتواند مانند مار خود را شکل بدهد، و جن در صورت های مختلف متصور میشود، اگـــــر در خانه مـــــار دیده میشه سه بار برایش اخطــــــــار داده شود، اگر رفت خوب و گرنه بعد از آن کشته شود.

 در مبحث سوم :ساحر یا جادوگر که از شیطان سحر میاموزد یا از شیطان کمک می جوید، این سحر را میاموزد یا اینکه میاموزاند، اینکه به آن عمل کند یا  نکند، خود کفر بزرگ و از جمله عبادت طــــاغوت بشمار میرود.



-[1] ابن المنظور، لسان العرب، محمد بن مكرم بن على، أبو الفضل، جمال الدين ابن منظور الأنصاري الرويفعى الإفريقى (المتوفى: 711هـ) ، دار صادر – بيروت، الطبعة: الثالثة - 1414 هـ ، جزء 13، صفحه 93

[2]- سوره الرحمن آیت 15

[3]- سوره الرحمن ایت 56

[4]  سوره الانعام آیت 13

[5]- فتح المنان فی معرفه احکام الجان، صفحه 75.

[6]- سوره النحل آیت 72

[7]- سوره النساء آُیت 3

[8]- سوره البقره آیت 275

خلاصه تیزس: مشاهده
کل تیزس: مشاهده