جستجو

پیمان مدینه و مقایسه آن با قوانین معاصر

پیمان مدینه و مقایسه آن با قوانین معاصر

ماستری

محصل: کبیر

استاد رهنما: دکتور رفیع الله عطاء

دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون

پوهنځی: پوهنځی شرعیات

شماره: 264

سال دفاع: 2022

چکیده

بحث محوری فصل نخست مشتمل بر ارزیابی بعد سیاسی حیات رسول الله در مراحل بعد از بعثت الی هجرت و بعد از هجرت است. در این فصل تلاش صورت گرفته است تا تصویر کلی از سیاست رسول الله  در دعوت سری و جهری، روابط سیاسی  رسول الله با حبشه، بیعت های قبل از هجرت، و سیاستگزاری های بعد از هجرت ارائه گردد. حضرت محمد آغاز گر یك انقلاب بزرگ دینی، سیاسی واقتصادی بود که نقشهء آن را به شکل ماهرانه و مدبرانه طرح و تطبیق کرد و بالتبع مسیر تاریخ بشریت را دچار دگرگونی عظیمی ساخت  که هر قدم و هر حرکت آن دارای اعجازات عدیده است..

 فصل دوم این طور خلاصه می گردد که پس از مهاجرت مسلمانان به مدینه، با تمهیدات پیامبر ، انصار به یاری مهاجرین برخاستند و استقرار و اسکان آنان در کوتاه مدت حل شد؛ اما زندگی مسالمت آمیز آنان با مشرکان و یهودیان نیازمند تدابیری اساسی تر بود که پیامبر با انعقاد «پیمان نامه عمومی مدینه» به این مهم تحقق بخشید.

این فصل، پس از بررسی وثاقت راویان پیمان نامه، به کندوکار در آن از دیدگاه سیره نگاران، محدثان، مورخان و خاورشناسان برجسته پرداخته و چنین نتیجه گرفته است که این پیمان نامه در حقیقت مشتمل بر دو قرارداد است: یکی پیمان نامه عمومی مدینه میان پیامبر، مسلمانان، مشرکان و صرفا یهودیان هم‏پیمان اوس و خزرج و دیگری پیمان نامه پیامبر با سه طایفه اصلی یهود مدینه، یعنی: بنی قینقاع، بنی نضیر و بنی قریظه به نام «موادعه یهود» که هر دو با فاصله ای نامعلوم در روزهای آغازین ورود آنحضرت به مدینه منعقد گردید.

فصل سوم، با بررسی مفاد پیمان‏نامه مدینة النبی که در حکم قانون اساسی «دولت – شهر» مدینة النبی است، ماهیت سیاسی دولت مدینه و نیز اثرات حقوقی آن را بازشناسایی می کند. بر این اساس و با تاکید بر حقوق و آزادی های سیاسی مردم در پیمان نامۀ مدینه می توان نتیجه گرفت که دولت پیامبر اکرم با احترام به آزادی های بنیادین شهروندان و همه اقلیت ها شکل گرفته است.

خلاصه تیزس: مشاهده
کل تیزس: مشاهده