
اخلاق انفرادی و اجتماعی در روشنی احادیث صحیحه
ماستری
محصل: نوریه
استاد رهنما: دکتور رحمت الله زاهد
دیپارتمنت: دیپارتمنت تفسیر و حدیث
پوهنځی: پوهنځی شرعیات
شماره: 274
سال دفاع: 2017
چکیده
دین اسلام دین همه جانبه بوده وبه تمام بخش های زندگی انسانها توصیه های نموده است از آن جمله به مسئله اخلاق تاکید زیاد نموده است .
اخلاق حالت درونی و نفسانی انسان است که باعث میشود از انسان افعال صادر شود بدون آنکه فکر نماید .
در دین اسلام اخلاق نظر به تغییر زمان و مکان قابل تغییر نمیباشد بلکه تمام اصول اخلاقی در دین اسلام ثابت میباشد .
اگر ما به مصادر اسلام که قرآن و حدیث است مراجعه نمایم میبینیم که آیات و احادیث زیاد در رابطه به اخلاق انفرادی و اجتماعی از پیامبرصلی الله علیه وسلم روایت شده است .
جناب محمد مصطفی صلی الله علیه وسلم بهترین نمونه اخلاق عالی اسلامی است که الله تعالی در رابطه به ایشان فرموده است : “وَإِنَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِيمٍ””القلم/۴”.
ترجمه : “ هر آینه تو دارای اخلاق عالی هستی “.
دین اسلام انسان را مکلف میسازد تا مسائل اخلاقی که مربوط به فرد میشود آنرا بالای خود تطبیق نماید ، و همچنان اخلاق که رابطه فرد را با دیگران برقرار میکند یعنی اخلاق اجتماعی را در نظر گرفته و همرای دیگران به اساس همان اصول و اساسات اخلاق اجتماعی برخورد نمایند ، و فرد را متوجه میسازد تا از اخلاق سیئه که در دنیا باعث از بین رفتن روابط اجتماعی انسان میشود و در آخرت باعث عذاب الله تعالی میشود انسان را هشدار میدهد که از آن پرهیز نماید.
در فصل اول معرفی اخلاق ذکر شده است که از آن جمله تعریف اخلاق ، اهمیت اخلاق ، خصائص اخلاق اسلامی ، اخلاق از نظر فلسفه های غرب و شرق مورد بحث قرار گرفته است .
در فصل دوم تمام موضوعات که مربوط اخلاق انفرادی حسنه میشود مانند : صدقت ، صبر عفت ، اعتدال و امثال اینها ذکر شده است .
در فصل سوم تمام موضوعات که مربوط اخلاق انفرادی سیئه میشود مانند : دروغ ، غیبت ، سخن چینی و امثال اینها ذکر شده است.
در فصل چهارم تمام موضوعات که مربوط اخلاق اجتماعی میشود ؛مانند : اخلاق فرد همرای خانواده ، اخلاق مسلمان همرای اطفال ، اخلاق شاگرد همرای استاد و اخلاق استاد همرای شاگرد و امثال اینها مورد بحث قرار گرفته است و دارای بیست مبحث است .