قانون رسانه های همه گانی افغانستان در میزان شریعت اسلامی
ماستری
محصل: رامیا
استاد رهنما: دکتور محمد یونس ابراهیمی
دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون
پوهنځی: پوهنځی شرعیات
شماره: 25
سال دفاع: 2021
چکیده
این رساله تحت عنوان ( قانون رسانه های همگانی افغانستان در میزان شریعت اسلامی ) که به منظور نیل به درجه ماستری نوشته شده است؛ شامل خلاصه، مقدمه، چهار فصل، خاتمه، نتایج، و یافته ها، نتیجه گیری، پیشنهادات، و لیست منابع و ماخذ میباشد.
از جائیکه مقایسه میان منابع اصیل و مراجع اولی دو قوانین الهی و قوانین وضعی بشری متضمن دستیابی به قضاوت درست و واقعی بوده و لذا عوض اسناد فرعی و درجه های پائین، اسناد معتمد علمی برای مقایسه برگزیده شده و با استفاده از روش استقرایی استنباطی به تحقیق و تتبع کتب و مراجع اصیل و معتمد شریعت اسلامی ( قرآنکریم، احادیث نبوی صلی الله علیه وسلم)، آرای فقهای جید و دانشمندان شریعت اسلامی، حقوق و قانون پرداخته شده است.
رساله دارای چهار فصل است؛ فصل اول حاوی معلومات در مورد معرفی قانون رسانه ها و مشروعیت آن از دیدگاه اسلام بوده؛ که به دو مبحث تقسیم شده:
در مبحث اول به مفهوم کلمه رسانه، تعریف رسانه، مشروعیت استفاده رسانه ها، خصایص رسانه ها،اثرات مثبت و منفی رسانه ها پرداخته شده است.
در مبحث دوم به موضوعاتی از قبیل معرفی قانون رسانه همه گانی افغانستان و به ساختار، اهداف، ویژه گی ها و اصطلاحات پرداخته شده است.
فصل دوم در مورد موادر فکری و فلسفی قانون رسانه ها در روشنی فقه اسلامی که به دو مبحث تفسیم شده است:
مبحث اول آزادی فکر و بیان که شامل تعریف آزادی بیان، اهمیت* اصول، حدود و ضوابط أزادی بیان،آزادی بیان در قانو اساسی افغانستان، بازتاب آزادی بیان در قانون رسانه ها میباشد.
مبحث دوم حق فردی در قانون رسانه های همه گانی افغانستان که به موضوعات از قبیل مطالبه معلومات، حق دسترسی به اطلاعات، اطلاعات قابل دسترس به اطلاعات، ادارات ارایه کننده آن، شیوه دسترسی به اطلاعات، نظارت از آن و انتقال ملکیت پرداخته شده است.
فصل سوم رسانه ها در روشنی فقه اسلامی که شامل دو مبحث میباشد:
مبحث اول تاسیس رسانه های چاپی و برقی، حق تاسیس وجواز فعالیت میباشد.
مبحث دوم حق تهیه فلم به اتباع خارجی شامل موضوعات آتی میباشد تعریف تمثیل، اهداف، اضرار و حکم آن از دیدگاه اسلامی پرداخته شده است.
قصل چهارم امور اداری در قانون رسانه ها از منظر فقه اسلامی است که به دو مبحث تقسیم شده است:
مبحث اول اداره در لغت، عناصر اداره، مشروعیت اداره از دیدگاه اسلام پرداخته شده است.
مبحث دوم شامل تمام امور اداری قانون رسانه های همه گانی افغانستان از منظر قانون اساسی، قانون مطبوعات و شریعت اسلامی پرداخته شده است.