شیطان، اهداف و نقشه هایش در قرآن
ماستری
محصل: احمد فواد
استاد رهنما: دکتور فصیح الله عبدالباقی
دیپارتمنت: دیپارتمنت تفسیر و حدیث
پوهنځی: پوهنځی شرعیات
شماره: 296
سال دفاع: 2025
چکیده
عنوان تحقيق هذا شیطان اهداف و نقشه هایش در روشنی قرآن می باشد که دارای اهمیت قابل توجه است زیرا انسان همواره در مقابله و مبارزه به انواع شیطان که در پی گمراه سازی وی آستین بر زده اند می باشد.
این پژوهش متشکل از پنج فصل و چندین مبحث و مطلب بوده که هر کدام موارد خاصی را در ارتباط شیطان از دیدگاه قرآن بحث می کند.
تعریف لفظ شیطان و نظائرآن و شیطان در سیاق قرانی و در مورد اصناف، صفات و جوهر شیطان نیز نیز بصورت تفصیلی پرداخته شده است .
روی موضوعاتی چون: اساسات دشمنی ابلیس و اتباعش و شدت دشمنی انها ، و اینکه چگونه ولایت شیطان و عبادت او حاصل می شود، و هم چنان در مورد اینکه کی ها دوستان و اولیاء شیطان اند، بحث صورت گرفته است.
در باره اهدافی که شیطان در برابر انسان دارد پرداخته شده و در ارتباط تعبیر قرانی "خطوات شیطان " به شکل دقیق از لحاظ لغوی و بلاغی مناقشه صورت گرفته بعدا به شیوه داخل شدن شیطان و یا مخاطب قرار دادن انسان و نقشه ها و دام های شیطان را که قرآن برای ما و شما بیان نموده، پرداخته شده است.
در اخیر عواقب پیروی و متابعت شیطان در دنیا و آخرت مانند سایر مباحث با استدلال بر آیات قرآنی،احادیث نبوی،برداشت مفسرین اعم از خلف و سلف با ذکر منابع و مراجع معتبر و معتمد بحث و کاوش صورت گرفته است، بصورت مختصر می توان گفت که شیطان به عنوان دشمن دیرین انسان هر لحظه در کمینگاه نشسته تا انسان را از راه رحمن منحرف و در دنیا و آخرت به منجلاب ذلت فرو برد از اینرو شناخت دسیسه های شیطان و ودرمقابل عمل به رهنمود های الهی و نبوی به مثابه ریسمان نجات از فلاکت و گمراهی می باشد که ما بصورت مفصل به آن پرداخته ایم.