حاکمیت از لحاظ شریعت اسلامی و قانون اساسی افغانستان
ماستری
محصل: رحیمه
استاد رهنما: دکتور نجیب الله صالح
دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون
پوهنځی: پوهنځی شرعیات
شماره: 27
سال دفاع: 2021
چکیده
موضوع این رساله، حاکمیت از لحاظ شریعت و قانون اساسی افغانستان است.
و این موضوع دارای اهمیت بسا بزرگ است، چون یکی از موضوعات داغ و قابل بحث در عصر امروزی است؛ زیرا انسان ها زندگی اجتماعی دارند، تعاملات و معاملاتی با هم انجام میدهند، که اختلاف ها و منازعات از آن برپا میشود، به راه حل ها، اصول و قوانین احتیاج است تا در روشنی آن منازعات حل و فصل گردد. همچنان به یک قدرت و سلطه متفق علیه ضرورت است تا همه را به احترام آن قوانین وا دارد، پس اینجاست که بحث روی قانونگذاری یا حاکمیت تشریعی و اجرای آن یا حاکمیت تنفیذی اهمیت خود را در میابد.
اهداف مهم این رساله مسائلی است که در سه فصل روی آن پرداخته شده است.
در فصل اول اصطلاحات کلیدی مربوط به موضوع شرح داده شده است که تعریف حاکمیت و حاکم و معرفی قانون اساسی افغانستان شامل مباحث آن است.
فصل دوم شامل موضوع حاکمیت تشریعی از لحاظ شریعت و قانون اساسی افغانستان و مباحث مربوط به آن، که عبارت از حاکمیت الله، حیثیت رسول و مجتهدین و عامه مسلمانان، حاکمیت در قانون اساسی افغانستان و حاکمیت در نظام های غربی میباشد.
در فصل سوم حاکمیت تنفیذی از لحاظ شریعت و قانون اساسی افغانستان مورد بحث قرار گرفته که مباحث شامل در آن عبارت از، خلافت از لحاظ شریعت و قانون اساسی افغانستان، قوای تنفیذیه از نگاه شریعت و قانون اساسی افغانستان، قوه مقننه از نگاه شریعت و قانون اساسی افغانستان، قضاء از نگاه شریعت و قانون اساسی افغانستان میباشد