نصیحت و تواصی در قرآنکریم
ماستری
محصل: سید محمد
استاد رهنما: پوهاند دکتور عبدالباری حمیدی
دیپارتمنت: دیپارتمنت تفسیر و حدیث
پوهنځی: پوهنځی شرعیات
شماره: 299
سال دفاع: 2019
چکیده
نصیحت و تواصی واژه های اند که در دعوت اسلام بیشترین کاربرد را دارند، نصیحت به معنای خالص و پاک گردانیدن و دعوت نمودن بسوی خیر و فلاح و باز داشتن از آنچه که باعث فساد و تباهی می شود. تواصی به مفهوم توصیه و سفارش به پیروی از اوامر الهی و اجتناب از نواهی او تعالی می باشد. نصیحت و تواصی دارای اهمیتی است که فلاح و رستگاری انسانها به آن بستگی دارد چنانچه قرآن کریم به آن پرداخته، مفهوم و چگونگی انجام و آداب آن را به شکل مفصل توضیح نموده و مسلمانان را بسوی آن تشویق و ترغیب نموده است تا باشد پیروان اسلام مسؤولیت دینی و انسانی خویش را ادا نمایند. برای تحقق این مأمول ضرور است تا هر ناصح احکام، اهداف، روش ها و زمینه های نصیحت وتواصی را بداند.
تحقیق کنونی که مرتبط به تفسیر موضوعی است با استفاده از روش کتابخانه ای و مراجعه با کتب معتبر تفسیر، کتب معتبر حدیث، کتب متنوعه و رساله های علمی صورت گرفته که در نقل آیات قرآن از مصحف اللکترونیکی (مصحف المدینه) و ترجمه آن از تفسیر نور، در نقل احادیث و ترجمه آن از کتب حدیث، ترجمه فارسی مختصر صحیح بخاری و ترجمه فارسی لؤلؤ و مرجان، تخریج احادیث نیز با روش معتبر از کتب مربوطه آن در هر موضوع و مسأله اجرا شده است. در تعریف واژه ها و کلمات نیز از کتب معتبر لغت و غیره منابع مرتبط کار گرفته شده است که با استفاده از توضیحات علمی موضوع را تحلیل نموده دید گاه های معتبر را طبق روش ترجیح تبیین نموده ام.
سوال اصلی در تحقیق کنونی اینست که: نصیحت وتواصی در قرآنکریم داری چه جایگاهی بوده و ناصحان کدام روش هارا باید در پیش گیرند؟ پاسخ مفصل برای این مسأله و همه سوالات فرعی آن از اهداف تحقیق کنونی می باشد. این تحقیق شامل سه فصل می گردد که فصل اول آن مفهوم شناسی نصیحت و تواصی است که با استفاده از دید گاه علماء تفسیر، لغت و دعوت تبیین گردیده است، فصل دوم بخش یافته های تحقیق در رابطه به اهمیت، ارکان ، شروط و آداب نصیحت و تواصی می باشد که با استفاده از توضیحات علمی با رعایت اصل ترجیح موضوع را تبیین نموده ام. فصل سوم یافته های تحقیق دربرگیرنده وسایل، روشها، زمینه ها و آثار مرتبه بر آن می باشد که درنهایت این تحقیق با یک نتیجه گیری و فهرست آیات، احادیث، منابع ومآخذ آن پایان یافته است.
یافته های تحقیق همانا روشن شدن حکم نصیحت و تواصی است که در روشنی آیات قرآن از مرحله استحباب تا مرحله وجوب می رسد و ناصحان را نیز مکلف میگرداند تا مطابق رهنمودهای قرآنی با پیروی از روش انبیاء الهی این رسالت سترگ را ادا نمایند
اصطلاحات کلیدی
نصیحت _ تواصی _ تبلیغ_ ارشاد_ تذکیر.