جستجو

مسائل اختلافی میان امامان ثلاثه احناف در فقه خانوادهو مقایسه آن با قانون مدنی افغانستان

مسائل اختلافی میان امامان ثلاثه احناف در فقه خانوادهو مقایسه آن با قانون مدنی افغانستان

ماستری

محصل: زرلشت

استاد رهنما: پوهندوی وزیر محمد سعیدی

دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون

پوهنځی: پوهنځی شرعیات

شماره: 30

سال دفاع: 2022

چکیده

تحقیق حاضر، روی اختلافات میان ائمه ثلاثه احناف (امام ابوحنیفه، امام ابویوسف و امام محمد رحمهم الله) در سه باب فقه خانواده (نکاح، رضاع و نفقه) و مقایسه آن با قانون مدنی افغانستان است. بدون تردید آیین مقدس اسلام نظام فراگیری است که تمام شئون زندگی انسان را احتوا کرده است؛ از عقیده تا عبادات، از معاملات تا تعامل اجتماعی، از روابط بین مسلمین تا مراودات جوامع اسلامی و غیراسلامی در این نظام آسمانی تبیین و تشریح گردیده است حدود و قیودی که حلال و حرام را تفریق میکند بیان گردیده است‌، احکام اسلامی اعم از اصول و فروع از منابع کتاب الله، سنت، اجماع صحابه و........ گرفته شده است.

همه ما میدانیم که در موضوعات فقه اسلامی نظام خانواده گی از اهمیت والای برخوردار است، بخصوص نکاح زیرا نکاح سبب عفاف شخص و انگیزه تسلسل نسل انسانی میگردد و از انقراض آن جلوگیری به عمل می آورد، وآگاهی از این موضوع از ضرورت مبرم جامعه ما است، زیرا ما را از آگاهی بیشتر در قسمت دین مان کمک نموده و هم به قول راجح و موافق عصر امروزی رهنمای میکند. سبب اختیار این موضوع، اهمیت این موضوع و آگاهی جامعه روی این موضوع میباشد. قبل از این تحقیق، تحقیق دیگر بشکل تطبیقی با قوانین افغانستان صورت نگرفته و این اولین تحقیق تطبیقی تحت این عنوان است. این تحقیق بشکل کتابخانه ای و با روش تحلیلی توصیفی صورت گرفته است.

اصل اختلاف ائمه ثلاثه احناف (امام ابوحنیفه، امام ابویوسف و امام محمد رحمهم الله) در مسایل اصلی و کلیدی این سه باب فقه خانواده (نکاح، رضاع و نفقه) نمی باشد، بلکه این اختلاف بر مسایل متفرع و جزئی این سه باب بوده، که نظر به برداشت امامان ثلاثه از نصوص شرعی صورت گرفته، سپس قانون مدنی افغانستان بعضی از آن اختلافات را انعکاس داده است، مثلاً در باب نکاح با تحقیق من چهار مورد اختلافی را قانون مدنی افغانستان اشاره کرده، از جمله انعقاد نکاح به لفظ اجاره، شهادت ذمیین، نکاح با صابیات و تزویج زن بدون حضور و اجازه ولی، که قانون مدنی افغانستان هم رأی راجح در این مسایل را در مواد قانون خود انعکاس داده است. در باب مهر یک مورد اختلافی را که لزوم مهر کامل بعداز خلوت صحیحه است، که قانون مدنی هم قول راجح در این مورد را در ماده های قانون خود انعکاس داده است. مثلاً در باب نفقه یک مورد اختلافی را که حالات که زوجه مستحق نفقه نمیگردد است، قانون مدنی افغانستان هم تنها همین یک مورد اختلافی را در ماده قانون خود به آن اشاره کرده است.

کلید واژه ها: ائمه ثلاثه احناف، نکاح، رضاع، و نفقه، مسایل و موضوعات متفرع، فقه و قوانین افغانستان.

خلاصه تیزس: مشاهده
کل تیزس: مشاهده