نظام حسبه در شریعت واسناد تقنینی افغانستان و تأثیر آن در کاهش جرائم
ماستری
محصل: عبدالقدیر
استاد رهنما: دکتور محمد سلیم مدنی
دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون
پوهنځی: پوهنځی شرعیات
شماره: 48
سال دفاع: 2021
چکیده
این بحث زیر عنوان "نظام حسبه در شریعت و اسناد تقنینی افغانستان می باشد ".
حکومت های اسلامى درسالهاى آغازین شکلگیرى خود، به دلیل سادگى و محدودیت قلمرو جغرافیایى، به تشکیلات ادارى گستردهاى نیازمند نبود، بلکه در پرتو مشورت و با به کارگیرى تنى چند از والیان، عاملان، قاضیان و... امور جامعه اسلامى اداره مىشد. اما با تغییر سیستم و روش حکومت در دوره اموى، مقدمات بسط تشکیلات دیوانى فراهم آمد و در عصر عباسیان، به دلیل گسترش قلمرو جغرافیایى و سلطه سیاسى ـ اجتماعى آنان بر غرب و شرق عالم اسلام، دیوانهاى متعددى شکل گرفت و سازمان ادارى به مراتب پیچیده تر و کاملترى از ادوار پیشین به وجود آمد.
بىشک، اداره چنین محدودهاى، بدون برخوردارى از دستورالعمل و راهنمایى براى اداره امور، و ضوابط و معیارهایى براى گزینش مدیران و صاحب منصبان مورد نیاز، میسر نبود. این احساس نیاز، برخى از خلفا و زمام داران را بر آن داشت تا براى اداره بهینه امور کشور و در دست داشتن ملاکهایى براى احراز شایستگى متصدیان، تهیه و تدوین دستورالعملهایى را با الهام از تجارب ملتها و دولتهاى پیشرفته آن روزگار، به ویژه فارس در دستور کار خود قرار دهند. این گام مهم به اهتمام برخى از عالمان دینى، وزیران و رجال با فرهنگ دیوانى، از جمله، ماوردى، غزالى، ابن تیمیه... برداشته شد و در قالب آثارى، نظیر السیاسة الشرعیة، احکامالسلطانیه، ادبالقاضى و... به عنوان پاسخى عملى به این نیاز به رشته تحریر درآمد که از آنها مىتوان به عنوان آثار مربوط به آداب و قانون کشوردارى یاد کرد .
شروط و ویژگىهاى یاد شده در منابع و آثار مورد نظر، گرچه بیشتر جنبه نظرى و آرمانى دارد، اما از آنجا که بر دیدگاه و آثار دولتمردان این عصر و عالمان آشنا با امور دفتری مبتنى است، ارزش آنها را به لحاظ واقعنمایى معیارها و شروط احراز، بیشتر نموده، تصویر نسبتاً روشنى از اهم ویژگىها و ملاکهاى احراز مناصب، از جمله «منصب حسبه» ارائه کرده است.
در پژوهش حاضر نیز که با استناد به آثار مذکور صورت پذیرفته است، در نخست تعریفی مشخصی از حسبه نموده و بعدا پیرامون حسبه در شریعت واسناد تقنینی افغانستان بحث مفصلی خواهم داشت.