شرکت وجوه از دیدگاه فقه اسلامی وقانون مدنی افغانستان
ماستری
محصل: نورالحق
استاد رهنما: دکتور نجیب الله صالح
دیپارتمنت: دیپارتمنت فقه و قانون
پوهنځی: پوهنځی شرعیات
شماره: 87
سال دفاع: 2022
چکیده
در این رساله تحقیقی که به گونه توضیحی وتوصیفی ـ کتابخانه ای می باشد، در قدم نخست خواستم موضوع شرکت وجوه را از نگاه فقی وقانونی، طوری مقارنه ای مورد تحقیق وتحریر قرار دهم وهدف از این تحقیق، جمع آوری معلومات وترتیب یک رساله مفید وسود مند در موضوع متذکره می باشد . برای رسیدن به این هدف، اولاً برای ورد به این بحث، مفاهیم چون، شرکت وشرکت وجوه را در لغت و اصطلاح تحت عناوین جداگانه مورد بحث قرار داده ام. ودر ادامه، نام های این شرکت را از نگاه فقه وقانون وهمچنان صورت های شرکت وجوه ونظریات علماء را در این مورد، به بحث گرفته ام.
وهمچنان، این تحقیق در چهار فصل ترتیب گردیده است؛ فصل اول کلیات بحث در پنج مبحث وفصل دوم، صورت های این شرکت در چهار مبحث وفصل سوم، تقسیم منفعت وخساره در فقه وقانون در سه مبحث وفصل چهارم مدت انتهای شرکت وجوه از دید فقه وقانون در سه مبحث ترتیب گردیده است و در آخر نتیجه گیری وپیشنهادات همراه با فهرست آیات، احادیث ، اعلام ومطالب نیز درج گردیده است. از آنجایکه شرکت وجوه درمعاملات روزمره مردم کاربرد زیاد دارد وبسیاری از معاملات در ساختار شرکت وجوه اتفاق می افتد، در حالیکه چیستی و چگونگی شرکت وجوه در میان مردم عام از شهرت زیاد برخور دار نیست، بناءً تحقیق روی موضوع را اختیار کردم، چون فکر می کنم تحقیق این موضوع با اهمیت است.
همچنین تفاوت های این شرکت به دیگر شرکات وهمچنان نحوه تقسیم مفاد وضرر در شرکت وجوه واسباب جبری واختیاری این شرکت نیز توضیح گردیده، چگونگی زکات در اموال شرکت وجوه نیز بحث شده است.این تحقیق در برگیرنده موضوعات شرکت وجوه در فقه اسلامی وقانون مدنی افغانستان می باشد، از اینکه کاربرد این شرکت در معاملات مردم زیاد است، بناءً تحقیق روی این موضوع خالی از فایده نخواهد باشد. تمام مباحث این تحقیق در روشنایی آیات قرآن کریم وسنت رسول الله و با استفاده از کتب معبتره مذاهب فقهی اهل سنت والجماعت وقانون وضعی، گرد آوری شده است. دراخیر آنچه را به عنوان یافته های جدید، دراین تحقیق به آن دست یافته ام، به عنوان نتیجه گیری تذکر داده ، پیشنهاداتی را نیز مطرح کرده ام.
واژه های کلیدی: شرکت،وجوه، شرکت وجوه، نقود،فقه،قانون.